BIO

Tiende v Tijl

(foto: Ronald Knapp)

Prisma staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineert Prisma de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. 

Sinds de oprichting in 2002 ontmoet Prisma groot enthousiasme bij een breed publiek. Het trio was te horen op talloze Nederlandse podia en festivals zoals het Koninklijk Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw aan ’t IJ, Rijksmuseum, Grachtenfestival, November Music, en op radio en tv.

Prisma programmeert inventief en verrassend. Stevig verankerd in de klassieke strijktraditie zoekt het trio steeds naar nieuwe vergezichten en vertolkt het muziek uit heel de wereld en van alle tijden; oude en nieuwe muziek klinken als een vanzelfsprekendheid naast elkaar. Het trio belicht onbekende juwelen uit het strijktriorepertoire, zoals onlangs het fenomenale Trio à cordes van Florent-Schmitt dat sinds het geschreven is volkomen ten onrechte op de plank was blijven liggen. Daarnaast maakt Prisma zelf arrangementen, en deelt af en toe 'cadeautjes’ uit; muzikale miniaturen die onverwacht tijdens concerten worden gespeeld, om nieuwe verbanden te leggen en nog meer kleuren aan het programma toe te voegen.

Prisma houdt van avontuur, concerteert op ongebruikelijke locaties en maakt graag contact met andere kunstdisciplines. Kwaliteit, inspiratie en contact met het publiek staan hierbij voorop. Cellist Michiel Weidner leidt de werken graag in met een kort verhaal dat zowel de geoefende als de minder ingewijde luisteraar weet aan te spreken.

Regelmatig treedt Prisma op met gasten. Zo werden programma’s uitgevoerd met schrijver A.L.Snijders, pianiste Riko Fukuda, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, pianolaspeler Max „Weltemax” Lakeman en in samenwerking met Yvo Verschoor film. Tweejaarlijks treedt het trio op in samenwerking met het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam in een programma met nieuwe muziek.

Het trio heeft in de 15 jaar van zijn bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van publieksparticipatie. Het ontwikkelde interactieve projecten zoals À la Carte, Casino Royale, Strijkstok & Penseel, Intieme Brieven en het Graphic Score Project, vanuit de overtuiging dat laagdrempeligheid en hoogwaardig musiceren wel degelijk met elkaar samen kunnen gaan. In Splendor Amsterdam presenteert Prisma zijn eigen serie Reageerbuisconcerten, waar het trio letterlijk in gesprek gaat met zijn publiek.

De componiste Sofia Goebaidoelina was zeer enthousiast over de interpretatie van haar strijktrio dat Prisma in de Gelderse Muziekzomer uitvoerde. Haar reactie moedigde Prisma aan om zich actief met hedendaagse muziek bezig te houden, en componisten van nu te stimuleren om voor strijktrio te schrijven. In opdracht van Prisma en met steun van o.a. Fonds Podiumkunsten, Gaudeamus en Stichting John Kasander kwamen werken tot stand van Arnold Marinissen, Albert van Veenendaal, Steven Kamperman, Gerard Beljon en Morris Kliphuis. Zo bracht Prisma Kliphuis' nieuwe trio Space Opera in het Gaudeamus Festival 2012 in première, in combinatie met het strijktrio van de jonge Canadees Beavan Flanagan. Momenteel trekt Prisma door het land met Textures, een project van audio-visueel kunstenaar Merijn Bisschops.

Prisma bracht in 2014 haar eerste CD Voyage uit, die met bijval ontvangen is door publiek en pers (bekroond met een 10 in Luister) en vaak op radio en tv te horen is. Op de tracklist werken van van 1500 tot 2013.

Zie Prisma aan het werk in VPRO Vrije Geluiden over de CD Voyage: www.vpro.nl/vrijegeluiden 

(fragmenten zijn apart te bekijken; ze starten met 30 onvermijdelijke seconden reklame…)

Lees de gedachten van beeldend kunstenaar Sipke Huismans naar aanleiding van een concert van Prisma Strijktrio.


Bekijk hier foto's van Prisma Strijktrio

Prisma portretten klein

(foto: Dik Koopmans)

Contact       © Prisma 2018