BIO

🇬🇧For english click here

Prisma staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineert Prisma de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. 

Tiende v Tijl

Sinds de oprichting in 2002 ontmoet Prisma groot enthousiasme bij een breed publiek. Het trio is te horen op talloze (inter-)nationale podia en festivals zoals het Koninklijk Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw aan ’t IJ, Rijksmuseum, Grachtenfestival, November Music, en op radio en tv.

Prisma programmeert inventief en zoekt zijn eigen weg. Stevig verankerd in de klassieke strijktraditie vertolkt het trio muziek uit heel de wereld en van alle tijden; oude en nieuwe muziek klinken als een vanzelfsprekendheid naast elkaar. Kwaliteit, inspiratie en contact met het publiek staan voorop. De trioleden leiden de werken graag in met een kort verhaal dat zowel de geoefende als de minder ingewijde luisteraar weet aan te spreken.

Prisma belicht onbekende juwelen uit het strijktriorepertoire, zoals onlangs het fenomenale Trio à cordes van Florent-Schmitt dat sinds het geschreven is volkomen ten onrechte op de plank is blijven liggen. Daarnaast maakt Prisma zelf arrangementen en deelt tijdens concerten soms onverwachts 'cadeautjes’ uit, muzikale miniaturen, om nieuwe verbanden te leggen en nog meer kleur aan het programma toe te voegen.

Regelmatig treedt Prisma op met gasten, zoals schrijver A.L.Snijders, pianisten Riko Fukuda en Folke Nauta en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Tweejaarlijks brengt het trio met het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam een programma met nieuwe muziek.

Het trio heeft in de 15 jaar van zijn bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van publieksparticipatie. Het ontwikkelt interactieve projecten zoals À la Carte, Casino Royale, Strijkstok & Penseel, Intieme Brieven en het Graphic Score Project, vanuit de overtuiging dat laagdrempeligheid en hoogwaardig musiceren wel degelijk met elkaar samengaan. In Splendor Amsterdam presenteert Prisma zijn eigen serie Reageerbuisconcerten, waarbij het trio letterlijk in gesprek gaat met zijn publiek.

De componiste Sofia Goebaidoelina was buitengewoon enthousiast over de interpretatie van haar strijktrio door Prisma. Haar reactie moedigde Prisma aan om zich actief met hedendaagse muziek bezig te houden, en componisten van nu te stimuleren om voor hen te schrijven. Met steun van o.a. Fonds Podiumkunsten, Gaudeamus en Stichting John Kasander komen werken tot stand van Arnold Marinissen, Albert van Veenendaal, Steven Kamperman, Gerard Beljon en Morris Kliphuis. Prisma werkte mee aan Textures, een project van audio-visueel kunstenaar Merijn Bisschops.

Prisma’s eerste album Voyage uit 2013 werd bekroond met een 10 in Luister. Op de tracklist werken van van 1500 tot 2013. 

Prisma’s nieuwste album La Muse verscheen bij Cobra Records, met werken van Florent Schmitt en Darius Milhaud. Het ontving The Album of the Year 2021  van NativeDSD, wereldwijd platform voor hoge-kwaliteitsreleases.

Lees de gedachten van beeldend kunstenaar Sipke Huismans naar aanleiding van een concert van Prisma Strijktrio.


Bekijk hier foto's van Prisma Strijktrio

Prisma portretten klein

(foto: Dik Koopmans)

📧Contact       © Prisma String Trio 2022