Pagina voor programmeurs

Deze zomer overleed onverwachts de pianist van het Wittgenstein Project, Folke Nauta. De aanvankelijke verbijstering heeft plaatsgemaakt voor acceptatie en we kunnen weer naar de toekomst kijken. Het project en de concerten zullen doorgang vinden met de fantastische Oekraïense pianist Antonii Baryshevskyi.

Michiel aan het woord over het programma

Van mijn hand  is een concert-met-een-verhaal.

In 2001 werd Paul Wittgensteins bibliotheek eindelijk ontsloten. Een stapel kamermuziek kwam aan het licht, sommige werken nooit eerder gespeeld. Samen met regisseur Ellen Blom ontwikkelden de musici een concept om het dramatische verhaal van Paul Wittgenstein, zijn familie en zijn karakter door te laten klinken in de muziek. Herman van Tongerloo en Hans Jeths tekenen voor de teksten en het decor. Wittgensteins kamermuziek wordt gecombineerd met muziek van nu, speciaal voor het project geschreven door vier Nederlandse componisten.

Zsolt Szederkenyi LowRes-743374

Meer weten? 

Mail uw vragen, wensen, ideeën en mogelijkheden naar cellist/projectleider Michiel Weidner

Of bel: 06 5027 8882

Het verhaal

In 1914 verliest de Weense pianist Paul Wittgenstein (1861-1961) zijn rechterarm aan het oostfront van WO I. Hij staat voor een onmogelijke keuze: opgeven of doorzetten? Met een onwaarschijnlijke volharding zet hij door, met schitterende muziek als apotheose.

In 2022 ontvlucht de Oekraïense pianist Antonii Baryshevskyi zijn geboorteland. Ook hij zet door en vindt in Nederland een nieuw thuis als uitvalsbasis voor zijn carrière. Het Wittgenstein Project en Antonii slaan de handen ineen.

Prisma Trio - Janneke van Prooijen, viool / Elisabeth Smalt, altviool / Michiel Weidner, cello

Antonii Baryshevskyi, piano linkerhand

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Ellen Blom, concept en regie

Hans Jeths, toneelbeeld

Herman van Tongerloo, teksten


Programma template

Er is veel repertoire. We hebben een programma-template ontwikkeld met teksten en muziek waarbinnen vele varianten te kiezen zijn.


Brief: Van mijn hand

Ernest Walker - Variations on an original theme (1933) voor piano linkerhand quintet

Briefwisseling: Angst of liefde?

Josef Labor of Hans Gál - duo’s-trio’s-kwartetten

Brief: De kwestie Strauss

Prach Boondiskulchok of Jeppe Moulijn of Marlijn Helder of Primo Ish-Hurwitz - Nieuw werk voor piano linkerhand quintet

- pauze -

Frédéric Chopin - Étude Révolutionnaire (bewerking voor piano linkerhand van Leopold Godowsky)

Gedicht: Dienaars

Franz Schmidt - Quintet in A of Quintet in Bes


Zsolt Szederkenyi LowRes-743302

Photos: Zsolt Szederkényi 

Ondersteunende projectonderdelen:

Programmaboek met een introductie op het leven en werk van Paul Wittgenstein, de voorgedragen teksten en cv’s van musici en medewerkers. De papieren versie is gratis ter beschikking op concerten.

De pianist met één hand een de rijke vijfdelige podcast van Lex Bohlmeijer. Deze is voor uw publiek beschikbaar via onze site om voorafgaand of achteraf te beluisteren. Het hele verhaal van Paul Wittgenstein, zijn familie, de muziek en de componisten, tot aan de politieke en filosofische omstandigheden van het begin 20ste-eeuwse Wenen aan toe.

Optioneel: Boek voorafgaand aan het concert een inleiding door de musici. Informeer naar de mogelijkheden.

Leidsch Dagblad 29-01-24: 'Een fenomenaal mooie uitvoering waarin veerkracht, obsessieve passie, Pauls triomf hoogtij vieren. Intense communicatie, spannend opgebouwde dynamiek, verrassend kleurenpalet nemen je mee in de flow. Grandioos!

**** Trouw‘Prachtig eerste bewijs van hun grote project’ ‘Mooi dat er weer aandacht is voor dat onvoorstelbare doorzettingsvermogen’ Peter van der Lint (27-01-23)

NativeDSD: ‘From time to time the market is presented with unmissable-and-thus-far-completely-and-totally- neglected ‘pearls’, and some of it is worth our precious while indeed. This Wittgenstein Project, however, is of ‘another world’ type of initiative that deserves to be fully exploited. Listening to this release tells you why.’ Adrian Quanjer (26 april 2024)

Het Wittgenstein Project is een Prisma Trio Productie

Info en boekingen: Michiel Weidner, cellist en projectleider 

info@prismatrio.nl / 06 50 27 88 82

📧Contact       © Prisma Trio 2024