La Muse

🇬🇧Switch to English

salon kleur

Florent Schmitt (1870-1958) Trio à cordes op. 105 (1944)

Darius Milhaud (1892-1974) La Muse ménagère (1944) Vijftiendelige pianosuite bewerkt door: Bob Gilmore, Tim Kliphuis, Petra Griffioen en Marijn van Prooijen

La Muse is de titel van de nieuwe cd die wij op 23 mei 2021 gaan uitbrengen; een cd met een persoonlijk verhaal over inspiratie en liefde. Op het programma staan twee heel verschillende werken; Het ene is turbulent en overweldigend, het andere ingetogen en poëtisch. De twee componisten zijn zeker geen geestverwanten, eerder botsende karakters. Toch vinden wij dat hun werk prachtig bij elkaar past en elkaar zelfs versterkt. Zou het inspiratie zijn, noem het de Muze, die de twee bij elkaar brengt? De muze van Florent Schmitt lijkt de muziek zelf te zijn, de drijvende kracht achter zijn explosieve componeerdrift. Darius Milhaud wijst zijn vrouw Madeleine aan als muze en eert haar met beeldschone muziek. 

Florent Schmitt: Het Trio à Cordes Op. 105 is een overweldigend werk van een componist die zich in zijn laatste jaren steeds meer richt op de kamermuziek. Het is een feest om te horen hoe hij uit drie instrumenten de volheid van klank en kleur weet te toveren van een strijksextet: hels moeilijk, maar vooral groots. Bij elke beluistering openen zich nieuwe muzikale perspectieven. De componist Schmitt is door de wereld vergeten en van zijn strijktrio bestaat geen moderne opname. Dat is een misstand die wij met onze nieuwe cd willen rechtzetten.

Voor altvioliste Elisabeth heeft La Muse ménagère van Darius Milhaud een heel persoonlijke betekenis: „De muze schoot mij te hulp in een van mijn moeilijkste momenten. In 2012 werd mijn partner, musicoloog Bob Gilmore, ernstig ziek. Ik deed wat ik kon om Bobs laatste levensfase zo zinvol en draaglijk mogelijk te maken. Op een avond verraste Bob mij met La Mienne, het eerste deeltje van de pianocyclus La Muse ménagère, in een arrangement voor strijktrio dat hij stiekem voor mij gemaakt had, net zoals Milhaud ooit in het geheim gewerkt had aan dit kado voor zijn geliefde Madeleine. Wat was ik ontroerd! In Bobs laatste maanden volgden na La Mienne nog 5 andere deeltjes. Janneke en Michiel kwamen onlangs met het idee om de suite af te laten maken door Janneke’s broer Marijn van Prooijen, haar echtgenoot Tim Kliphuis en Michiels echtgenote Petra Griffioen, allen ervaren arrangeurs, maar bovendien onze dierbaren, onze eigen muzen. Dit is een prachtige ode geworden aan Bob en aan alle Muses ménagères op de hele wereld.”


Interview over La Muse met Aad v Nieuwkerk op Radio4 in Vrije Geluiden.


Opnames en release zijn mede mogelijk dankzij bijdragen van het SENA Performers Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Noord Holland en onze vele vele donateurs op crowdfundingplatform Voordekunst.Een impressie van La Muse ménagère van Milhaud:


Een impressie van de opnamesessies voor het album La Muse:


📧Contact       © Prisma String Trio 2021