Textures

Muzikale reis langs vulkanische oerlandschappen

Grooves

Grooves, foto Merijn Bisschops

Fiol (2008) – Linda Buckley

Codex Purpureus (1983) – Salvatore Sciarrino

String Trio (1958) – Giacinto Scelsi

Textures (2017) – Merijn Bisschops

In Fiol laat de Ierse componiste Linda Buckley zich inspireren door de klank en de speelwijze van de Noorse Hardangerviool. Onophoudelijk achtervolgen bourdontonen de luisteraar.

Salvatore Sciarrino ziet muziek als onderdeel van de natuur, altijd aanwezig, en zonder bedoeling. Zijn muziek is als licht en schaduw, die subtiel de ruimte inneemt, die kleuren hoorbaar maakt. Codex Purpureus is een intense maar haast geluidloze stroom als "een vulkaanuitbarsting die men van zeer ver waarneemt".

Scelsi beleeft eind veertiger jaren een persoonlijke crisis die zijn levenshouding en zijn werk diepgaand bepalen. Vanaf dat moment beschouwt hij zichzelf niet langer als componist maar verklaart zichzelf tot ‘boodschapper’. Hij trekt zich niets meer aan van gangbare regels over muziek, over de uitvoering ervan en over zijn muzikale carrière. Zo zeer trekt hij zich terug uit het openbare leven, dat zijn muziek nauwelijks meer wordt uitgevoerd, wat hij overigens onbelangrijk vindt. Zijn strijktrio ontstaat in 1958 maar zal pas dertig jaar daarna in première worden gebracht.

In Textures combineert audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops nieuwe muziek voor Prisma Trio met abstracte landschapsfotografie. De oorsprong van Textures ligt in IJsland, waar Bisschops op uitnodiging van Fljótstunga Artist in Residency verbleef om foto’s te maken en om inspiratie op te doen voor de muziek. Met ogenschijnlijke eenvoud heeft hij natuurlijke vormen, kleuren en texturen van het landschap vastgelegd. Hij demonstreert daarmee een scherp oog voor beeldcompositie en detail. De muziek die Bisschops componeerde bij de foto’s is zowel sereen als overweldigend. Haarfijn in elkaar grijpende klanktexturen en lagen van minimalistische ritmiek vertolken de oerkrachten die het landschap hebben gevormd en de breekbaarheid ervan. De uitvoering van Textures door Prisma is een kleurrijke concertervaring waarin muziek en fotografie elkaar vleugels geven.


Het Brabants Dagblad over de première van ‘Textures’:

Textures in NovemberMusic


'Textures' met muziek en foto's ( kristalheldere beelden van landschappen die zich in miljoenen jaren gevormd hebben) van Merijn Bisschops was een van de hoogtepunten van November Music' © Rene Van Peer (12-11-2017)

📧Contact       © Prisma Trio 2024