Nieuw: Poëzie en extase

Les Apaches met Florent Schmitt (links bij de spiegel)

In dit programma vol liefde, dromen en extase passeren Ravel, Fauré en Milhaud de revue en ook Georges Enesco, groot vioolvirtuoos en bekend van zijn Roemeense Rhapsodieën. Hij studeert in Parijs samen met Ravel en Schmitt. In 1899 is hij door middel van een crowdfunding actie in het bezit gekomen van de Stradivariusviool waar hij van droomde. Opgetogen componeert hij zijn Aubade. 

Het programma sluit stormachtig af met het strijktrio van Florent Schmitt. Een werk met zo'n unieke lyriek en zulke rijke harmonieën hoor je niet vaak. Het trio stroomt over van expressie en romantiek en de componist gaat tot het uiterste van de mogelijkheden van de instrumentalisten.  

De flamboyante Florent Schmitt (1870-1958) wordt op handen gedragen door zijn vrienden Schönberg en Milhaud, en hij is een uitgesproken inspiratiebron voor Stravinski en Messiaen. Samen met Ravel, Klingsor, Stravinski en andere gelijkgestemde kunstenaars neemt hij tijdens wekelijkse bijeenkomsten van het anarchistisch kunstenaarsgenootschap ‘Les Apaches’ de nieuwste ontwikkelingen op kunstgebied door.


George Enesco  - Aubade pour violon, alto et violoncelle

Maurice Ravel - 'Ronsard à son âme' en ‘Rêves’ (bew. Prisma)

Darius Milhaud - keuze uit La Muse Ménagère op. 245 pour piano (bew. Bob Gilmore)

Gabriel Fauré - Après un rêve

(pauze)

Florent Schmitt - Trio opus 105


Contact       © Prisma 2019