NIEUW: Poezie en extase

Les Apaches met Florent Schmitt (links bij de spiegel)

Centraal in dit programma staat het strijktrio van Florent Schmitt. Een werk met zo'n unieke lyriek en zulke rijke harmonieën hoor je niet vaak. Het trio stroomt over van expressie en romantiek, en de componist gaat tot het uiterste van de mogelijkheden van de instrumentalisten.  

Door tijdgenoten wordt de flamboyante Florent Schmitt (1870-1958) een gevaarlijke gek genoemd maar intussen wordt hij wel op handen gedragen door zijn vrienden Schönberg en Milhaud, en is hij een uitgesproken inspiratiebron voor Stravinski en Messiaen. Samen met Ravel, Klingsor, Stravinski en andere gelijkgestemde kunstenaars neemt hij tijdens wekelijkse bijeenkomsten van het anarchistisch kunstenaarsgenootschap ‘Les Apaches’ de nieuwste ontwikkelingen op kunstgebied door.

In dit programma vol liefde, dromen en extase passeren Ravel, Fauré en Milhaud de revue, en ook Georges Enesco, groot vioolvirtuoos en bekend van zijn Roemeense Rhapsodieën. Hij studeert in Parijs samen met Ravel en Schmitt. In 1899 is hij door middel van een crowdfunding actie in het bezit gekomen van zijn nieuwe Stradivariusviool. Opgetogen componeert hij een Aubade.


George Enesco  - Aubade pour violon, alto et violoncelle

Maurice Ravel - 'Ronsard à son âme' en ‘Rêves’ (bew. Prisma)

Darius Milhaud - keuze uit La Muse Ménagère op. 245 pour piano (bew. Bob Gilmore)

Gabriel Fauré - Après un rêve

(pauze)

Florent Schmitt - Trio opus 105


Contact       © Prisma 2019