Wittgenstein Project

Wittgenstein Project volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

🇬🇧English

Van mijn hand

Zsolt Szederkenyi LowRes-0618

Photo: Zsolt Szederkényi 

In het programma Van mijn hand voeren wij de luisteraar mee op een reis langs verlies, veerkracht, passie en triomf. De kamermuziek die voor Wittgenstein geschreven is staat centraal. Vier Nederlandse componisten schrijven nieuw werk, dichter Herman van Tongerloo schrijft verbindende poëtische teksten, Ellen Blom en Hans Jeths tekenen voor de regie en het decor van dit concert-met-een-verhaal.

Op het programma een keuze uit werken van: Ernest WalkerJosef Labor, Hans Gál, Prach Boondiskulchok, Jeppe Moulijn, Marlijn Helder, Primo Ish-Hurwitz, Frédéric Chopin en Franz Schmidt


Kort nadat de jonge pianist Paul Wittgenstein in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein het concertpodium had veroverd verloor hij zijn rechterarm aan het front van WO I. Hij kwam voor een onmogelijke keuze te staan: Opgeven of doorzetten?  Hij zette door met een onwaarschijnlijke volharding, en met de muziek als apotheose.

Photo: Foppe Schut

De aanleiding voor het Wittgenstein Project is de vondst van kamermuziek die tijdens zijn leven voor hem werd geschreven maar die hij nooit met anderen had willen delen. De pianist overleed in 1961 maar zijn privé-bibliotheek werd pas in 2001 geopend. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld. 

Het omvat een serie van 21 concerten, twee dubbelalbums (hier te bestellen), vier nieuwe werken van Nederlandse componisten en een vijfdelige podcastdocumentaire van Lex Bohlmeijer: De pianist met één hand. 

Klik hier voor de Speellijst

Klik hier voor het Programmaboek

Info voor de pers: Actuele persmap (dropbox)

Info voor de podia: Programmeurs

Onze mediapartner NTR zendt onze concerten uit via NPO Klassiek (Radio4)

Albums, Podcast, Pers

Wittgenstein Project - tegel

Albums

Bij Cobra Records is het eerste Wittgenstein dubbelalbum Left Hand Legacy Vol.I verschenen. Bij ons via mail te bestellen en op de site van Cobra in verschillende super audio formaten.

Podcast

Op NPO Klassiek is de vijfdelige podcast De pianist met één hand van Lex Bohlmeijer te beluisteren. Ook in de NPO podcastapp en op alle bekende platforms. 

Pers 

**** Trouw: ‘Prachtig eerste bewijs van hun grote project’ ‘Mooi dat er weer aandacht is voor dat onvoorstelbare doorzettingsvermogen’ Peter van der Lint (27-01-23)

*****Pizzicato: Hans Gál: 'Das Quartett von Gál ist ein besonders fantasievoll komponiertes Stück, das auf dieser CD in einer sehr inspirierten, lebhaften Interpretation erklingt.’ Franz Schmidt: 'The concluding variations on a theme by Josef Labor end this highly attractive score (..), which is clearly enhanced by the committed and spirited performers, further enriching this already valuable album.' Remy Franck (24-02-23)

Info voor de pers: Persmap (dropbox)

Gesteund door

logo's fondsen

Het Wittgenstein Project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA Fonds, SENA Muziekproductiefonds en Gravin van Bylandt Stichting.


Interview De Nieuws BV

9de42426-a321-4536-9c58-2bc3e0027d64

Op 31 januari 2023 interviewde Natasja Gibbs Folke en Michiel over het Wittgenstein Project in De Nieuws BV op NPO Radio1. Folke's vertelde over de sluipmoordenaar die zijn rechterhand uitschakelde en Michiel sprak over de zelfmoorden in de familie Wittgenstein en de rampspoed die Paul Wittgenstein trof aan het oostfront van WO I. Een duister verhaal met beeldschone afloop.

Franz Schmidt - Youtube

Video: In 2021 speelde het Wittgenstein Project op op het Calefax PAN-demie Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam. Uit het Quintet van Franz Schmidt het vijfde deel: Variaties over een thema van Josef Labor.

📧Contact       © Prisma Trio 2023