Wittgenstein Project

Op de hoogte blijven van het Wittgenstein Project? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

🇬🇧English

Prisma trio -Wittgenstein project. © Foppe Schut .lowres.  S224387

Twee pianisten kwamen middenin hun carrière voor een onmogelijke keuze te staan: Opgeven of doorzetten? De Weense pianist Paul Wittgenstein verloor in 1914 zijn rechterarm aan het front. Onze Folke Nauta verloor recent het gebruik van zijn rechterhand door focale dystonie. Beiden zetten door met een onwaarschijnlijke volharding, en met de muziek als apotheose.

In het Wittgenstein Project bundelen  Prisma Strijktrio, pianist Folke Nauta en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer hun krachten om op vier verschillende manieren de muzikale erfenis van linkerhand pianist Paul Wittgenstein recht te doen.

4 manieren

Het project omvat naast een serie van 21 concerten ook twee dubbelalbums, vier nieuwe werken van Nederlandse componisten en een vijfdelige podcastdocumentaire van Lex Bohlmeijer. De aanleiding is de vondst van kamermuziek geschreven voor Paul Wittgenstein, muziek die hij tijdens zijn leven niet met anderen wilde delen en die tot 2001 in zijn afgesloten bibliotheek is blijven liggen. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld.

Concertprogramma

Ons concertprogramma Van mijn hand voert de luisteraars mee op een reis langs verlies, veerkracht, passie en triomf. De kamermuziek die voor Wittgenstein geschreven is staat centraal. Vier Nederlandse componisten schrijven op hun beurt nieuw werk. Dichter Herman van Tongerloo schrijft verbindende poëtische teksten, Ellen Blom en Hans Jeths tekenen voor de regie en het decor van dit concert-met-een-verhaal.


Van mijn hand

Paul Wittgenstein, zijn erfenis en de toekomst

Ernest Walker - Variations on an original theme (1933)

Josef Labor  OF:  Hans Gál - duo’s-trio’s-kwartetten

Prach Boondiskulchok OF: Jeppe Moulijn OF: Marlijn Helder OF: Primo Ish-Hurwitz - Nieuw werk voor piano linkerhand kwintet

- pauze -

Frédéric Chopin - Étude Révolutionnaire (bewerking voor piano linkerhand van Leopold Godowsky)

Franz Schmidt - Kwintet in A OF: Kwintet in Bes

Uitvoering:

Prisma Strijktrio

Folke Nauta, piano linkerhand

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Ellen Blom, concept en regie

Hans Jeths, toneelbeeld

Herman van Tongerloo, teksten

Download hier het programmaboek

logo's fondsen


Het Wittgenstein Project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA Fonds, SENA Muziekproductiefonds en Gravin van Bylandt Stichting.


Interview in De Nieuws BV

9de42426-a321-4536-9c58-2bc3e0027d64

Op 31 januari 2023 interviewde Natasja Gibbs Folke en Michiel over het Wittgenstein Project in De Nieuws BV op NPO Radio1. Folke's vertelde over de sluipmoordenaar die zijn rechterhand uitschakelde en Michiel sprak over de zelfmoorden in de familie Wittgenstein en de rampspoed die Paul Wittgenstein trof aan het oostfront van WO I. Een duister verhaal met beeldschone afloop.

Franz Schmidt - YouTube

Concertregistratie : In 2021 speelde het Wittgenstein Project op op het Calefax PAN-demie Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam. Uit het Quintet van Franz Schmidt het vijfde deel: Variaties over een thema van Josef Labor.

📧Contact       © Prisma String Trio 2023