La Muse

🇬🇧English

03

Photo: Maaike Eijkman

Florent Schmitt (1870-1958) Trio à cordes Op. 105 (1944)

Darius Milhaud (1892-1974) La Muse ménagère (1944) Vijftiendelige pianosuite bewerkt door: Bob Gilmore, Tim Kliphuis, Petra Griffioen en Marijn van Prooijen

Twee werken uit hetzelfde jaar konden niet meer van elkaar verschillen dan deze twee; Het ene is turbulent en overweldigend, het andere ingetogen en poëtisch. De twee componisten zijn zeker geen geestverwanten, eerder botsende karakters. Toch vinden wij dat hun werk prachtig bij elkaar past en elkaar zelfs versterkt. Zou het inspiratie zijn, noem het de Muze, die de twee bij elkaar brengt? De muze van Florent Schmitt lijkt de muziek zelf te zijn, de drijvende kracht achter zijn explosieve componeerdrift. Darius Milhaud wijst zijn vrouw Madeleine aan als muze en eert haar met beeldschone muziek. 

Norma Fonds logo HR kleur

De concertserie La Muse wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het NORMA Fonds.

La Muse hebben wij in mei 2021 op cd uitgebracht, een cd met een persoonlijk verhaal over inspiratie en liefde. Het album werd uitgeroepen tot Album of the Year 2021 door NativeDSD, wereldwijd platform voor hoge-kwaliteit releases

Florent Schmitt

Florent Schmitt694746_1 kopie

Florent Schmitt: Het Trio à cordes Op. 105 is een overweldigend werk van een componist die zich in zijn laatste jaren steeds meer richt op de kamermuziek. Het is een feest om te horen hoe hij uit drie instrumenten de volheid van klank en kleur weet te toveren van een strijksextet: hels moeilijk, maar vooral groots. Bij elke beluistering openen zich nieuwe muzikale perspectieven. De componist Schmitt is door de wereld vergeten en van zijn strijktrio bestond geen moderne opname. Hoe onterecht dat is hoort u in dit programma en op Prisma's gelijknamige album.

Elisabeth and Bob

IMG_3136LR

Voor altvioliste Elisabeth heeft La Muse ménagère van Darius Milhaud een heel persoonlijke betekenis: „De muze schoot mij te hulp in een van mijn moeilijkste momenten. In 2012 werd mijn partner, musicoloog Bob Gilmore, ernstig ziek. Ik deed wat ik kon om Bobs laatste levensfase zo zinvol en draaglijk mogelijk te maken. Op een avond verraste Bob mij met La Mienne, het eerste deeltje van de pianocyclus La Muse ménagère, in een arrangement voor strijktrio dat hij stiekem voor mij gemaakt had, net zoals Milhaud ooit in het geheim gewerkt had aan dit kado voor zijn geliefde Madeleine. Wat was ik ontroerd! In Bobs laatste maanden volgden na La Mienne nog 5 andere deeltjes. Janneke en Michiel kwamen onlangs met het idee om de bewerking van de suite te laten voltooien door Janneke’s broer Marijn van Prooijen, haar echtgenoot Tim Kliphuis en Michiels echtgenote Petra Griffioen, allen ervaren arrangeurs, maar bovendien onze dierbaren, onze eigen muzen. Dit is een prachtige ode geworden aan Bob en aan alle Muses ménagères op de hele wereld.”

Uitzending VPRO Radio4 Vrije Geluiden op 8 mei 2021: Muziek en interview met Aad v Nieuwkerk


Het album La Muse is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het SENA Performers Fonds en het Cultuur Fonds Noord Holland en onze 156 donateurs op crowdfundingplatform Voordekunst.Een compilatie van ons releaseconcert op 23 mei 2021 is op ons YouTube Kanaal te zien.

Photo: Maaike Eijkman📧Contact       © Prisma Trio 2024