Wittgenstein Project

Wittgenstein Project volgen? Hier inschrijven voor de nieuwsbrief

🇬🇧English

Van mijn hand

Zsolt Szederkenyi LowRes-743281

Photo: Zsolt Szederkényi 

Antonii Baryshevskyi, piano linkerhand

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Prisma Trio

In het programma Van mijn hand voeren wij de luisteraar mee op een reis langs verlies, veerkracht, passie en triomf. De kamermuziek voor piano linkerhand, klarinet en strijktrio die voor Paul Wittgenstein geschreven is staat centraal. Vier Nederlandse componisten schrijven nieuw werk, dichter Herman van Tongerloo schrijft verbindende poëtische teksten, Ellen Blom en Hans Jeths tekenen voor de regie en het decor van dit concert-met-een-verhaal.

Op het programma een keuze uit werken van: Ernest WalkerJosef Labor, Hans Gál, Prach Boondiskulchok, Jeppe MoulijnMarlijn HelderPrimo Ish-Hurwitz, Frédéric Chopin, Franz Schubert en Franz Schmidt

De komende concerten staan in het teken van onze Left Hand Legacy Vol.2 Release Tour! Klik hier voor de Speellijst

Klik hier voor het Programmaboek

Info voor de pers: Persmap (dropbox)

Info voor de podia: Programmeurs

Het project

Zsolt Szederkenyi LowRes-743374

Foto: Foppe Schut

Kort nadat de jonge pianist Paul Wittgenstein in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein het concertpodium had veroverd verloor hij zijn rechterarm aan het front van WO I. Hij kwam voor een onmogelijke keuze te staan: Opgeven of doorzetten?  Hij zette door met een onwaarschijnlijke volharding, en met schitterende muziek als apotheose.

De aanleiding voor het Wittgenstein Project is de vondst van kamermuziek die hij had laten schrijven in de 20-er 30-er jaren en die hij nooit met anderen heeft willen delen. De pianist overleed in 1961 maar zijn privé-bibliotheek werd pas in 2001 geopend. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld. 

Het omvat een serie van 21 concerten, vier nieuwe werken van Nederlandse componisten, twee cd-albums en een vijfdelige podcastdocumentaire van Lex Bohlmeijer.

Albums, Podcast, Pers

Wittgenstein Project - tegel

Het eerste Wittgenstein dubbelalbum Left Hand Legacy Vol. 1  is verschenen bij Cobra RecordsBij ons via mail te bestellen en op de site van Cobra in verschillende super audio formaten

Op 1 april 2024 verscheen het tweede album met de opnames die we in vorig jaar met Folke maakten: Left hand legacy Vol. 2. Het bevat het Quintet in Bes van Franz Schmidt en het Trio voor klarinet, altviool en piano linkerhand van Josef Labor. Het album is opgedragen aan Folke Nauta ter nagedachtenis. Ons persoonlijk In Memoriam vindt u hier: Folke en het Wittgenstein project

Eerste reacties: 

'De uitvoeringen zijn om te zoenen. Prachtig in balans en zo geïnterpreteerd dat er diepere lagen hoorbaar worden. […] En wat Nauta betreft, die zal naast zijn tweehandige vertolkingen ook in onze herinnering blijven als de pianist die noodgedwongen en ondanks alles doorzette.' (Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden, 30 maart 2024)

Remy Franck op Pizzicato over het Trio van Josef Labor: 'The work inspires the three musicians to a lively performance. In addition to all the energetic accentuations, in addition to the always captivating rhythm, the three musicians also prove that Labor is a master of the most delicate, soulful expression.'

Vol.1 werd als een van de beste albums van 2023 uitgekozen door Luister Muziekmagazine:  'Deze Cobra-uitgave heeft alles in zich om de hoogste lof te ontvangen en over het belang van deze uitgave kunnen we evenzo kort zijn: deze mag niet ontbreken in iedere cd-collectie.’ (Een 10  in Luister, Emile Stoffels april 2023)

‘Een schitterende opname; ruim, warm en toch doorzichtig…een uitgave om van te watertanden.' (OpusKlassiek maart ’23) 'An easy addition to my recordings of the year.’ (Music Web Rob Challinor mei '23)

Podcast

De vijfdelige podcast De pianist met één hand van Lex Bohlmeijer is te vinden op NPO Klassiek, in de NPO podcastapp en op alle bekende platforms. 

Onze mediapartner NTR zendt onze concerten uit via NPO Klassiek (Radio4)

Pers: 

Info voor de pers: Persmap (dropbox)

**** Trouw: ‘Prachtig eerste bewijs van hun grote project’ ‘Mooi dat er weer aandacht is voor dat onvoorstelbare doorzettingsvermogen’ Peter van der Lint (27-01-23)

Leidsch Dagblad: 'Een fenomenaal mooie uitvoering waarin veerkracht, obsessieve passie, Pauls triomf hoogtij vieren. Intense communicatie, spannend opgebouwde dynamiek, verrassend kleurenpalet nemen je mee in de flow. Grandioos!’ Lidy van der Spek (29-01-24)

*****Pizzicato: Hans Gál: 'Das Quartett von Gál ist ein besonders fantasievoll komponiertes Stück, das auf dieser CD in einer sehr inspirierten, lebhaften Interpretation erklingt.’ Franz Schmidt: 'The concluding variations on a theme by Josef Labor end this highly attractive score (..), which is clearly enhanced by the committed and spirited performers, further enriching this already valuable album.' Remy Franck (24-02-23)  (meer pers…)

Publiek: 'Deze muziek raakt mijn ziel’ ‘Jullie ademen muziek’ 'Wanneer hoor je nu iemand op zo’n manier éénhandig een vleugel bespelen? En welk concert omvat naast muziek ook proza, poēzie en levensgrote foto’s?'Het programmaboek hebben we vandaag nog eens grondig doorgelezen. Een waardevolle schat aan gegevens en compact beschreven’ ‘Het project dat jullie hebben gedaan is een inspiratie voor mensen zoals ik om in mogelijkheden te denken en niet (helemaal) bij de pakken neer te zitten. Bedankt daarvoor!'

Het Wittgenstein Project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Het Cultuurfonds, NORMA Fonds, SENA Muziekproductiefonds en Gravin van Bylandt Stichting.


Interview De Nieuws BV

9de42426-a321-4536-9c58-2bc3e0027d64

Op 31 januari 2023 interviewde Natasja Gibbs Folke en Michiel over het Wittgenstein Project in De Nieuws BV op NPO Radio1. Folke's vertelde over de sluipmoordenaar die zijn rechterhand uitschakelde en Michiel sprak over de familie Wittgenstein en de rampspoed die Paul Wittgenstein trof aan het oostfront van WO I. 

Franz Schmidt - Youtube

Video: In 2021 speelde het Wittgenstein Project op op het Calefax PAN-demie Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam. Uit het Quintet van Franz Schmidt het vijfde deel: Variaties over een thema van Josef Labor.

📧Contact       © Prisma Trio 2024